Bezlepková dieta
Lepek (gluten) je bílkovina obsažená v obilí.
Bezlepková dieta je především založena na příjmu potravin, ve kterých se nenachází gluten (lepek). Lepek obsahují obiloviny, které patří v České republice k nejběžněji pěstováným a používáným. Jde především o obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Do obilovin které lepek neobsahují patří kukuřice a rýže.
VHODNÉ potraviny u bezlepkové diety:
- mléko
- tvrdý a domácí sýr, smetana
- maso
- uzené maso jako šunka, hřbet atd.
- vnitřnosti (játra, ledviny, plíce)
- vejce
- ovoce
- zelenina
- rýže, kukuřice, sója, pohanka
- tuky
- cukr, med
- koření, sůl, pepř
- káva
- čaj
- kakao
NEVHODNÉ potraviny obsahující gluten (lepek):
- krupice, ječné kroupy, ovesné kroupy
- ječmenová, ovesná, pšeničná, žitná mouka
- další výrobky obsahují ječmen, oves, pšenici, žito.
- toto logo označuje bezlepkové výrobky.