Zdravá výživa a recepty

Přesně určit správná pravidla pro ideální životosprávu není nic jednoduchého. A to především protože odborníci a vědci přinášjí stále nové poznatky a výzkumy, co je zdravé jíst a pít a v jaké intervalu dávkování dodržovat. Zároven také vymýšlejí co konzumovat více a co naopak méně a čemu se v potravinách uplně vyhnout. Tyto názory se mnohdy liší, ovšem nějaké všeobecné zásady zdravé výživy se dají určit.
Není doporučování uchylovat se k všeljakým extrémům při snaze o zdravou výživu - tzn. odmítat jistý druh potravin a nebo se naopak snažit zaměřit pouze na určitý typ. Člověk je od přírody všežravec, tedy pouze jednostranná strava (rostlinná, nebo maso) není ideální pro zdravou výživu. Pro zdravou výživu by člověk měl v určitých poměrech jíst vše, ovšem každému vyhovuje individuální poměr kombinací potravy.

Všeobecně známé zásady pro zdravou výživu a stravování:

  • pohyb na čerstvém vzduchu (vydaná energie by měla převažovat nad příjmem z potravy)
  • nepřejídat se a tím nezatěžovat zbytečně váš zažívací systém
  • častější strava o menších porcích
  • vhodné rodělení jídla na celý den (ideálně aby 20% tvořila snídaně, 10% přesnídávka, 40% oběd, 10% svačina a 20% večeře)
  • snažte se každé pomalu jídlo vychutnávat
  • nekouřit a nepít alkohol

Zkuste doplnit váš jídelníček o super ovoce, jako jsou například Goji - kustovnice čínská která je plná vitamínů a minerálů pro vaše zdravé tělo.

Na co myslet při jídle:

  • potrava by měla být přijímána v pravidelných intervalech
  • pestrá strava
  • omezit tučné jídla a cukry
  • každý den syrová zelenina a ovoce
  • dát si pozor na solení a přepálený tuk
  • 1 vykouřená cigareta zničí 100 mg vitamínu C v těle
  • kofein má schopnost zbavovat tělo zinku, draslíku a jiných minerálů
  • alkohol má schopnost zbavovat tělo vitamínů skupiny B a C, zinku a hořčíku

Na co nezapomenout u zdravé výživy:

  • mléko a mléčné výrobky - dodávají tělu především vápník
  • ovoce na přísun vitamínu - ideální jako svačinka
  • čerstvá zelenina i ve formě salátů nebo obloh k teplým jídlům
  • minimálně 2x týdně ryby - obsahují především jód
  • celozrnné pečivo ji dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu B
© 2005 - 2017 - ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY - Hubnutí a dieta
[ochrana osobních údajů]