Žlučníková dieta recepty
Kdy je třeba dodržovat žlučníkovou dietu a co to znamená?
Žlučníková dieta je především omezení ve vašem jídelníčku při žlučníkových potížích. Jedná se především o žlučníkové kameny, žlučníkové záchvaty a operace žlučníku. Při žlučníkové dietě můžete vaše potíže výrazně zmírnit.
Jak vypadá ideální žlučníková dieta?
Při snaze o ideální žlučníkovou dietu je dobré jídlo, které obsahuje málo tuku a ostrého koření. Jídlo by se mělo upravovat vařením případně dušením. Při této dietě je dobré vyloučit slaninu a všechny tučná jídla. Mezi uzeneninami je povolena šunka a maso pouze bílé (krůta, králík, rybí filé apod.) a máslo pouze rostlinné.
Nevhodné pokrmy při žlučníkové dietě:
- Sádlo, slanina, lůj, umělé tuky, přepuštěné máslo a vaječné žloutky.
- Tučná masa jako vepřové, husa, kachna, skopové, uzené, zvěřina, losos, úhoř. Rybí saláty všeho druhu, olejovky.
- Uzeniny všeho druhu kromě libové šunky, nakládaná masa, konzervy (kromě dietních), vnitřnosti, zvláště mozeček a brzlík.
- Zelí, kapusta, okurky syrové i nakládané, cibule, česnek a houby.
- Pepř, paprika, hořčice, kapary, ocet. Luštěniny, čerstvé kynuté pečivo.
- Smažené pokrmy, čokoláda, kakao ve větším množství, silná zrnková káva a alkoholické nápoje.